Můj výběr
0 položek
Co je to? »
Váš košík:
0 za 0
| Přihlášení »

Recepty - vánoční cukroví

Vánoční štola

Ingredience: polohrubá mouka 1 kg, sůl 1 lžička, citronová kůra, droždí 10 dkg, cukr 20 dkg,máslo (tuk) 40 dkg,mléko 4 dl,mandle 15 dkg, rozinky 10 – 15 dkg, citronát (kandované ovoce) 20 dkg, rum 4 lžíce, vanilkový cukr nebo vanilka, tuk na plech, mouka na vál, máslo na potření 3 dkg, moučkový cukr s vanilkou.

Postup: Oloupané, na hrubo nakrájené mandle, rozinky a ovoce namočíme den předem do rumu. Uděláme kynuté těsto (tuk změklý, ne tekutý), řidší než na vánočku, vypracujeme, až jsou bubliny. Přidáme ovoce, propracujeme, necháme 2 hodiny kynout, propracujeme, necháme 30 minut kynout. Rozdělíme na díly, zformujeme do oválu, 2/5 přehneme, aby vzniknul žlábek. Dáme na vymazaný plech do středně vyhřáté trouby. Pečeme asi 1 až 1 ½ hodiny. Po upečení ještě horké potřeme máslem a posypeme moučkovým cukrem smíchaným s vanilkovým. Po vychladnutí zabalíme do alobalu a dáme do chladna rozležet (asi 14 dnů).

Vánoční Tiramisu

ingredience: 200 ml horké překapávané kávy, nebo turka bez sediny, 2 cl kávového likéru (nebo rumu), 6 ks žloutků, 150 g cukru krupice, 500 g mascarpone, 2 balíčky cukrářských piškotů, 1 polévková lžíce kakaa, nebo strouhané čokolády.

Postup: Kávu nalijeme do hlubokého talíře, aby se nám dobře namáčely piškoty. Do chladnoucí kávy přilijeme kávový likér, nebo rum. Žloutky s cukrem šleháme, až se cukr rozpustí. Do ušlehané směsi vmícháme mascarpone. Bereme piškoty, jeden po druhém namočíme do kávy s likérem, necháme vteřinku nacucat a poklademe takto dno kulaté dortové formy. Na první vrstvu rozetřeme vrstvu krému. Následuje druhá vrstva namáčených piškotů a druhá vrstva krému. Máme-li ještě piškoty, kávu a krém, pokračujeme tak, abychom jako poslední vrstvu končili krémem. Někdo dá přednost tiramisu jednovrstvému, v tomto případě použijeme jako formu plech.

Mraky

Těsto
ingredience:
150g Hery,150g hl.mouky,1/4l vody,6 vajec

postup: Dáme vařit vodu s Herou,po rozpuštění přidáme mouku a asi 10 minut za stálého míchání vaříme.Po vychladnutí přidáme celá vejce/šlehačem vyšleháme těsto dohladka/
Těsto rozdělíme na 2 poloviny/každou pečeme na jiném plechu/.Rozpálíme troubu,plechy vymažeme Herou,vymazaný pekáč pokropíme vodou,na to rozetřeme stěrkou tenkou vrstvu těsta.Pečeme 10- 15minut/nejdříve zprudka po 5 minutách částečně ztlumit/Pozor-10minut neotevírat troubu!!!,vyskočí velké bubliny/vypadá jako mraky na obloze/.Druhou placku upečeme stejným způsobem.

Krém
ingredience: 1/2 litru mléka,1 balíček van.cukru,2 van.pudinky,250g másla,150g moučkového cukru.

postup: Trochu mléka oddělíme a rozmícháme v něm pudinky.Zbytek mléka svaříme s vanilkovým cukrem,přidáme rozmíchané pudinky a necháme chvíli probublat,potom necháme vychladnout!Šlehačem vyšleháme máslo s moučkovým cukrem a po troškách přidáváme vychladlý pudink.Krém namažeme mezi 2 placky a horní placku pocákáme polevou.

Rumové pusinky

Ingredience: 2 bílky | 40 g krupicového cukru | 110 g práškového cukru | 1 lžička rumu | 50 g strouhaných lískových oříšků

Postup: Do sněhu z bílků přisypeme krupicový cukr. Šleháme tak dlouho, až je hmota velmi tuhá. Potom přidáme práškový cukr, lžičku rumu a oříšky. Vše řádně promícháme. Plech vyložíme pečicím papírem, na který tvoříme zdobičkou malé hromádky z připravené směsi. Dáme péci do předem vyhřáté trouby. Když povrch pusinek trochu oschne, zmírníme teplotu na minimum a necháme pečivo zvolna doschnout. Hotové rumové pusinky lehce odstraníme z papíru.

Kokosky I.

Ingredience: 20 dkg hladké mouky, 20 dkg moučkového cukru, 20 dkg másla, 25 dkg kokosové moučky, 1 vejce

Postup: Máslo utřeme s cukrem, a vejcem, vmícháme kokosovou moučku a mouku. Z těsta tvarujeme malé kuličky, klademe na plech a ve slabě vyhřáté troubě upečeme dorůžova

Kokosky II.

Ingredience: Sníh ze 4 bílků smícháme s 14 dkg moučkového cukru, 13 dkg kokosové moučky a 4 lžícemi strouhanky

Postup: Šleháme ve vodní lázni do zhoustnutí. Na mírně vymazaný plech tvarujeme lžící kokosky. Pečeme ve středně vyhřáté troubě dorůžova.

Sněhové sušenky

Ingredience: 30 dkg hladké mouky, 25 dkg másla, 2 žloutky, 1 lžíce octa, 1 lžíce vlažné vody

Postup: Vypracujeme těsto a necháme odpočinout. Pak tence vyválíme a potřeme bílkovou polevou. Utřeme do hladké polevy 2 bílky s 25 dkg moučkového cukru a trochou citrónové šťávy. Vyválené těsto potřeme polevou, vykrajujeme rádýlkem tyčky, kosočtverečky a klademe na vymazaný plech. V mírně vyhřáté troubě zvolna upečeme. Poleva musí zůstat bílá.

Šohaj

ingredience: 250 g 100% tuku, 20 dkg cukru, 5 dkg kakaa, 1 balíček vanilkového cukru

Náplň: 12 dkg mletých ořechů, 15 dkg cukru, 5 dkg sekaných rozinek, rum na chuť postup: náplň - propracujeme a uděláme menší kuličky,kuličky dáme do papírových košíčků opatrně zalijeme čokoládou - rozpuštěný tuk, cukr, vanilkový cukr, kakao necháme ztuhnout, velice oblíbená pochoutka nejen pro děti

Kávová zrna

ingredience: 12 dkg mletých piškotů, 8 dkg cukru, 8 dkg másla, 2 lžíce kakaa, 1 malá lžička mleté kávy, 4 lžíce mletých ořechů, 2 lžíce rumu, rozpuštěná čokoláda - na namáčení.

postup: těsto propracujeme a necháme odpočinout uděláme z těsta oválky, asi 1 cm dlouhé, mírně zmáčkneme a uprostřed uděláme rýhu - tím nám vznikne jakoby tvar zrna necháme v chladničce ztuhnout, potom máčíme v rozpuštěné čokoládě

Vosí hnízda

Ingredience: 160 g rozemletých piškotů, 60 g másla, 160 g cukr moučka, 50 g rozemletých oříšků, 1 lžíce kakaa, 2 lžíce mléka, 1 lžíce rumu nebo černé kávy, dětské piškoty na přiklopení.

Krém: 150 g cukr moučka, 150 g másla, 1 žloutek, 4 lžíce rumu

Postup: Piškoty rozemeleme s oříšky, přidáme ostatní suroviny a smísíme. Zpracované vtlačujeme do formičky vosího hnízda a obrácenou stranou vařečky vypíchneme do středu důlek. Do důlku plníme krém, přitiskneme piškot a vyklápíme. Formičku pokaždé vysypeme moučkovým cukrem.

Vinné pečivo

ingredience: 28dkg hladké mouky, 28 dkg tuku, 2 žloutky, 6 lžic bílého vína.

postup: těsto necháme 1 hodinu odpočinout, vyválíme, vykrajujeme různé tvary (hvězdičky, kolečka, srdíčka, kytičky...), pečeme, upečené obalujeme v práškovém cukru

Vanilkové rohlíčky

ingredience: 15 dkg hladké mouky, 10 dkg tuku, 3 dkg cukru , 5 dkg oříšků,1žloutek, citrónová kůra .

postup: z těsta tvarujeme rohlíčky, upečené obalujeme ve směsi cukru - vanilkový a práškový  cukr

Pařížské rohlíčky

ingredience roklíčky: 500 g moučkového cukru, 150 g mletých ořechů, 120 g jemné strouhanky, 6 bílků, 1 lžíce octa, 40 g kakaa.

ingredience krém: 250 g másla, 200 g moučkového cukru, 1 vejce, 1 uvařený vanilkový pudink, kakao, rum

postup: na těsto smícháme cukr, ořechy, strouhanku, bílky, ocet a kakao. Plech vymažeme máslem a vysypeme moukou. Z těsta tvarujeme mokrou rukou malé rohlíčky, které klademe na plech a navlhčenou rukou je zploštíme. Pečeme pomalu, plnit můžeme kdykoliv.

krém: Všechny uvedené suroviny šleháme ve šlehači. Pak přidáme po lžících vychlazený vařený vanilkový pudink, kakao a trochu rumu. Krém stříkáme na rohlíčky ozdobnou trubičkou a pak namáčíme v čokoládě.

Linecké

ingredience: 25 dkg hladké mouky, 14 dkg másla, 9 dkg cukru, 2 žloutky, citronová šťáva.

postup: těsto propracujeme a necháme 1/2 hodiny odpočinout v chladničce, vyválíme, z poloviny těsta vykrajujeme plná kolečka s z druhé poloviny kolečka s otvorem uprostřed, pečeme, slepujeme marmeládou a nakonec pocukrujeme.

Košíčky

ingredience: 17 dkg tuku, 25 dkg hladké mouky, 12 4 dkg cukru, 1 žloutek.

postup: těsto propracujeme a necháme 1/2 hodiny odpočinout v chladničce, plníme do formiček - košíčky pečeme, plníme nádivkou nebo krémem (jak komu co chutná), můžeme polít čokoládou, nazdobíme vlašským nebo lískovým oříškem čí  mandličkou.

Příklad nádivky - válečkem rozdrtíme dětské piškoty, přidáme mleté vlašské oříšky, červený sirup a trošku rumu, zamícháme.

Vánočka

ingredience: 3 hrnky polohrubé mouky, 9 lžic cukru, 1/8 másla, 1 polévková lžíce droždí, 1/2 hrnku mléka, 1 žloutek, špetka soli, vanilkový cukr, citrónová kůra, muškátový oříšek, badyán, 3 lžíce rozinek, 3 lžíce mandlí, vajíčko na potření.

postup: Do vlažného mléka rozdrobíme droždí, přisypeme 1 lžíci cukru, zaprášíme hladkou moukou a necháme v teple vykynout. Do mísy nasypeme mouku, 8 lžic cukru, vanilkový cukr, špetku soli, citronovou kůru, nastrouhaný muškátový oříšek, žloutek, nastrouhaný badyán, přilijeme vykynutý kvásek a prohněteme. Nakonec přidáme vychladlé rozehřáté máslo a vše zpracujeme. Když se těsto nelepí ke stěnám mísy, přisypeme omyté rozinky, oloupané krájené mandle a těsto ještě prohnětem. Utvoříme v míse hladký bochánek, poprášíme jej moukou a necháme přikrytý kynout na teplém místě (při větším množství těsta i přes noc).

Vykynuté těsto rozdělíme na vále na 9 dílů a upleteme vánočku. První vrstvu pleteme ze čtyř pramenů, druhou ze tří a třetí vrstvu ze dvou pramenů. Pergamenový papír potřený tukem položíme na plech a na něj postupně vrstvíme prameny vánočky. Chvíli necháme na plechu dokynout. Před vložením do trouby ještě potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme nasekanými mandlemi. Nakonec vánočku propíchneme u obou krajů i uprostřed špejlemi, aby se vrstvy těsta při pečení nezbortily. Pečeme zvolna asi 45 minut.

Nabídka novoročenek:
Novoročenky dle žánru motivu
Informace a služby:
Zajímavosti:
Hot-line:
výrábíme novoročenky a vánoční přání
|Copyright © 2010-2016 Novorocenky CZ