Můj výběr
0 položek
Co je to? »
Váš košík:
0 za 0
| Přihlášení »

Finský Vánoční nápoj

ingredience:
0,5 l ovocné šťávy, nejčastěji z černého rybízu, z vinných hroznů, ale může být i z jablek, borůvek nebo z brusinek
0,5 l vody
10 kousků koření hřebíček
2 kousky skořice
špetka čerstvě nastrouhaného zázvoru (když není po ruce čerstvý, stačí sušený)
2 – 5 lžiček cukru (podle toho, jak je sladká šťáva)
hrst rozinek
hrst oloupaných sladkých mandlí
kousky ovoce (nakrájená jablka, pomeranče, apod.)

Postup:

Do hrnce nalijete ovocnou šťávu a vodu, přidáte koření. Požádáte maminku nebo jinou laskavou dospělou osobu, aby směs 10 minut vařila na mírném plameni. Potom nápoj dosladíte, odstraníte uvařené koření a přidáte rozinky, mandle a kousky ovoce.

Až nápoj vychladne, rozlijete ho do sklenic. Ke sklenicím nezapomeňte přidat lžičku, protože rozinky, mandle a kousky ovoce se musí sníst před pitím.

Vareniky

recept je určen pro 3 osoby

Ingredience:
Těsto:
300 g hladké mouky, 20 g droždí, 1 lžička cukru, 200 ml kefíru nebo podmáslí, špetka soli

Náplň: 500 g kysaného zelí, 2 velké cibule, olej na smažení

Příprava: Mouku dáme do mísy, uděláme v ní důlek, rozdrobíme droždí, přidáme cukr, trochu mouky a teplé vody. Necháme 10 min vzejít kvásek. Potom vše zamícháme se solí a přidáváme kefír pokojové teploty. Pokud nemáte kefír, těsto zaděláme vlažnou vodou. Zaděláme vláčné těsto, aby se nelepilo.

Bez kynutí rozválíme na vále tenké těsto a sklinkou, s větším průměrem, vykrajujeme kolečka. Placičky plníme náplní a asi po 10 ks vaříme v osolené vodě 5 min. Placičky s náplní skládáme napůl a pevně je slepíme. Prsty máčíme v mouce.

Hotové vareniky vyndáme z vody, necháme je okapat a 1-2 krát je propíchneme vidličkou a dáme do kastrolu s 1 dozlatova usmaženou cibulí. Oheň vypneme. Zakryjeme pokličkou a opatrně vareniky protřepeme aby se nepřilepily.

Na náplň osmažíme 1 cibuli do zlatova, nakrájenou nadrobno, přidáme zelí bez šťávy a dusíme asi 30 min, aby se vydusila tekutina a zelí trochu zhnědlo. Před plněním zelí vychladíme.

NA MASOVOU NÁPLŇ umeleme nebo rozmixujeme 500 g vařeného masa (jakéhokoliv) a smícháme s 1 usmaženou cibulí, nakrájenou nadrobno. Osolíme, opepříme a necháme vychladnout. Hotové vareniky dáváme do kastrolku s osmaženou cibulí a protřepeme.

NA BRAMBOROVOU NÁPLŇ uvaříme oloupané a nakrájené brambory. Vodu slijeme a nasucho je rozšťoucháme, přidáme osmaženou cibulku i s olejem. Osolíme podle chuti. Necháme vychladnout. Hotové vareniky dáváme do kastrolku s osmaženou cibulí a protřepeme.

NA TVAROHOVOU NAPLŇ 2 tvarohy smícháme s 1 vejcem a 100 - 150 g cukru. Hotové vareniky dáváme do kastrolku s kouskem másla, aby se neslepily. Vareniky s tvarohem na talíři políváme kysanou smetanou.

Vyjde asi 35 vareniků.

Doporučená příloha: dospělí - pivo, děti - kefír.

Torrone semifredo

ingredience: 250 g cukru krupice, 50 g medu, 300 g sýru ricotta, 200 g torrone, 4 bílky, 5 g plátkové želatiny, 50 ml mléka, 150 ml hořké čokolády

Postup: Do větší mísy vložíme 200 g cukru, med a mléko a vyšleháme mixérem. Přidáme dávku ricotty a rozehřáté čokolády a opět vyšleháme se želatinou důkladně rozpuštěnou v teplé vodě. Přidáme nožem nasekané torrone (koupíte v italských specialitách), vyšlehaný pevný sníh z bílků a 50 g cukru. Důkladně promícháme, vložíme do libovolné formy a necháme zmrazit.

Hotový dezert můžeme doplnit redukcí z likéru kahlúa. Na mírném ohni svaříme 0,3 l likéru se 100 g cukru, cca 30 min.

Vánoční mince pie

ingredience: 175 g hladké mouky, 125 g másla, 125 g rostlinného tuku, 1 lžíce 40% smetany, 1 lžíce koňaku

Náplň: 100 g jablek,15 g kandované pomerančové kůry,250 g rozinek, 75 g oloupaného hroznového vína,2 lžíce sekaných mandlí, 75 g hnědého cukru, 20 g másla, 3 lžíce koňaku

Postup: Z mouky a másla prsty vypracujeme drobenku, přidáme smetanu, koňak a žloutek a rychle zpracujeme na jemné těsto, které uložíme na hodinu do ledničky. Rozválíme natenko a vykrajujeme kolečka, která dáme do formiček. Smícháme suroviny na náplň a směsí naplníme formičku. Z dalšího kolečka vytvoříme "pokličku" s vykrojenou hvězdičkou. Odkrojené zbytky můžeme použít jako poklop na jiné bábovičky.

Pečeme ve vyhřáté troubě asi 20 minut dozlatova. Vychladlé posypeme moučkovým cukrem.

Panettone - italský vánoční bochánek

ingredience: 200 g Hery,650 g polohrubé mouky,50 g droždí,150 g krupicového cukru,250 ml mléka,4 žloutky,2 vejce,150 g kandovaného ovoce nakrájeného na drobné kousky,150 g rozinek,tuk na vymazání pergamenového papíru,1 lžička soli,špetka nastrouhaného muškátového oříšku,kůra z 1 citronu,1 vejce na potření

Postup: Droždí smícháme se lžičkou cukru a polovinou vlažného mléka. Dobře rozmícháme, přidáme ještě 2 lžíce mouky a našleháme. Takto připravíme řídké těstíčko, které necháme na teplém místě nakynout. Prosátou mouku smícháme se žloutky, vejci, solí, muškátovým oříškem, citronovou kůrou, kandovaným ovocem a rozinkami. Poté přidáme nakynutý kvásek, krátce propracujeme a nakonec vlijeme vlažnou rozehřátou Heru. Těsto důkladně vypracujeme a necháme na teplém místě asi 30 minut kynout. Vykynuté těsto zlehka propracujeme a vytvoříme z něj bochánek. Formu vysokou 12 cm o průměru 16 cm po obvodu vyložíme pergamenovým papírem potřeným tukem. Vložíme do ní bochánek a necháme dalších 30 minut kynout. Před pečením povrch nařízneme do kříže a potřeme rozšlehaným vejcem. Troubu předehřejeme na 200 °C a panettone nejprve asi 20 minut zapékáme, potom teplotu snížíme na 160 °C a dopékáme asi 40 minut. Po upečení necháme panettone asi 30 minut ve formě chladnout, potom ho vyklopíme na kovovou mřížku a po úplném vychladnutí sloupneme pergamenový papír.

Mexický salát

ingredience: 4 jablka, 100 g rozinek, 250 g kompotovaného ananasu, 100 g nasekaných vlašských ořechů, 2 dl creme fraîche, 3 listy lolo salátu

Postup: K přípravě mexického salátu použijeme sladká jablka, která oloupeme a zbavíme jader a vložíme do mísy. Kompotovaný na kostičky nakrájený ananas zbavíme šťávy a smícháme s jablky. Přidáme rozinky, nasekané vlašské ořechy a creme fraîche a důkladně promícháme.
Mísu postavíme do chladu (nebo do ledničky), kterou vyjmeme krátce před použitím, smícháme se směsí jablek, ananasu, rozinek a ořechů.
Na spodek misky rozložíme listy lolo salátu a na ně mexický salát.

Creme fraîche:
0.1 dl kefíru
0.1 dl šlehačky
Oba mléčné produkty pomocí ručního mixéru smícháme a ponecháme v teplotě 23 -25 °C  do zhoustnutí (někdy i více než 24 hodin) a potom uložíme do chladu. Před použitím směs dobře promícháme.

Švédské vánoční perníčky

ingredience (na 500 perníčků):3 dl medu, 40 g cukru, 1,5 polévkové lžíce zázvoru, 1,5 polévkové lžíce skořice, 1 polévkovou lžíci mletého hřebíčku, 350 g margarínu nebo másla, 3 dl šlehačky, 0,5 lžíce prášku do pečiva, 1,5 kg hladké mouky

postup: Med, cukr, koření a margarín dobře promícháme, v trošce vody rozpustíme prášek do pečiva a asi 3/4 množství mouky, utřeme těsto, do kterého postupně přidáváme šlehačku. Těsto přikryjeme a necháme přes noc odležet. Nazítří do něj přidáme zbytek mouky a tuhé těsto vyválíme dotenka, abychom mohli vykrajovat figurky, hvězdičky a podobně. Pečte v troubě při teplotě 175 až 200 °C. Perníčky necháme vychladnout na plechu a ozdobíme je bílou polevou.

Švédský vánoční tryffel

ingredience: 2,5 dl šlehačky, 300 g hořké čokolády, trochu koňaku nebo rumu, 1 dl kakaa na obalení

postup: Šlehačku uvedeme do varu, rendlík odstavíme a nasypeme do něj nalámanou čokoládu, aby se ve šlehačce rozpustila a vytvořila hustou směs, přidáme tři lžíce koňaku nebo rumu, zamícháme a necháme přes noc ztuhnout. Druhý den vykrajovačem kuliček nnamáčeným v horké vodě vykrajujeme kuličky, které obalujeme v kakau. Před obalováním kakaem můžeme kuličky dotvarovat mokrými prsty. Čokoládové kuličky vkládáme do malých cukrářských košíčků.

Čokoládové poleno Père Noëla

ingredience: 200 g prosáté polohrubé mouky, 5 vajec, 20 g kakaa, 180 g cukru, tuk na vymazání, marcipán na zdobení,

na krém: 2 balíčky čokoládového pudinkového prášku, 5 dl mléka, 50 g másla, 80 g cukru

postup: Vejce s cukrem utřeme do pěny a přimícháme mouku a kakao. Rozetřeme na vymazaný plech a pečeme 4 až 5 minut při 200 °C.
Připravíme krém: Z dvou balíčků pudinkového prášku s čokoládovou příchutí uvaříme pudink, necháme vychladnout, přidáme mléko, máslo a cukr a umícháme hladký krém.

Upečený plát těsta položíme na vlhkou utěrku, potřeme částí krému, utěrku s těstem zarolujeme a necháme vychladnout.Roládu vyjmeme z utěrky, povrch potřeme zbylým krémem a dozdobíme marcipánem.

Anglický vánoční pudink

ingredience (na 20 porcí): 800 g hovězího loje, 450 g zkaramelizovaného cukru, 120 g citronové kůry, 120 g kandovaného ovoce, 450 g strouhané housky, 225 g prosévané mouky, 45 g vajec (vážíme ve skořápce), 0,5 l mléka, 1 kávovou lžičku muškátového ořechu, 200 ml koňaku
 
postup: Do ušlehaných vajec přidáme mléko, dobře zamícháme a necháme v chladu odstát asi 18 hodin. Poté přidáme koňak, těsto vlijeme do dobře tukem vymazané pudingové formy a vaříme v páře asi 8 hodin. Puding lze v chladu skladovat i delší dobu.
Nabídka novoročenek:
Novoročenky dle žánru motivu
Informace a služby:
Zajímavosti:
Hot-line: 603 729 354
výrábíme novoročenky a vánoční přání
|Copyright © 2001-2021 Novorocenky CZ | Cookies