Můj výběr
0 položek
Co je to? »
Váš košík:
0 za 0
| Přihlášení »

Recepty - kapr

Kapr na pivě

ingredience: 6 očištěných porcí kapra, sůl, mletý pepř, 250 ml světlého piva, 2 polévkové lžíce oleje, 1 středně velká cibule, citronová šťáva, 50 g másla, mletý kmín, sladká paprika

postup: Kousky ryby osolíme, opepříme, pokapeme pivem (ne vším) a vložíme asi na hodinu do chladničky. Na oleji osmahneme na tenká kolečka pokrájenou cibuli a vložíme na ni porce kapra. Zalijeme zbylým pivem, mírně pokapeme citronovou šťávou, okořeníme kmínem a paprikou, přidáme máslo a na mírném ohni pomalu dusíme doměkka. Jako příloha se hodí bramborový salát, bramborová kaše nebo chléb.

Kapr na česneku

ingredience:1 kapr, kolik je porcí tolik stroužků česneku, sůl, 2 lžičky sladké papriky, hladká mouka, olej, petrželka

postup:Kapra nakrájíme na porce, potřeme utřeným česnekem se solí, posypeme paprikou a obalíme v hladké mouce. Smažíme na horkém oleji dozlatova.

Plněný kapr

ingredience: kapr, 300g slaniny, máslo, křen, olej, sůl

postup: Vykuchaného a očištěného kapra prosolíme a dáme na dvě hodiny do chladu odležet.
Potom kapra uvnitř potřeme máslem a naplníme nastrouhaným křenem smíchaným se slaninou. Dáme péci na olejem vymaštěný plech. Upečeme do půlky, kapra obrátíme, posypeme ještě křenem a nakrájenou slaninou, dopečeme.

Kapr vařený na modro s máslem

ingredience: 1 kus kapra,  1.5 l vody, sůl, 0.07 l octa, 20 dkg zeleniny (mrkev, petržel, celer), 5 dkg cibule, 15 zrnek pepře, 5 zrnek nového koření, bobkový list a tymián, 10 dkg másla, hlávkový salát, citrón

postup:  Do většího kastrolu nalijeme vodu, přidáme ocet a sůl, na nudličky nakrájenou zeleninu a cibuli, koření a tuto směs necháme asi 25 minut povařit. Porce kapra osolíme a vložíme do mírně vařící zeleninové vody. Necháme přejít var, pak nádobu s rybou stáhneme na okraj plotny a mírným varem vaříme celkem asi 18 minut. Potom uvařené porce opatrně rybí lžící vyjmeme, urovnáme na mísu zmodralým hřbetem na vrch a přelijeme horkým máslem. Zeleninu scedíme, koření odstraníme a dobře odkapanou zeleninu rozložíme kolem upravené ryby na míse. Ozdobíme hlávkovým salátem a na kolečka nakrájeným citrónem.
Úprava trvá 45 minut.

Kapr dušený na paprice

ingredience: 6 porcí kapra, asi 0.75 rybího vývaru nebo vody, 5 dkg másla, 4dkg cibule, 0.5 dkg zelené petržele, 1 dkg sladké mleté papriky a sůl. Na zjemnění: 2 dkg másla a 0.125 l kyselé smetany. Na jíšku: 4 dkg másla a 5 dkg hladké mouky

postup:  V kastrolu rozpustíme máslo, v něm osmahneme nadrobno nakrájenou cibulku a zelenou petržel, zaprášíme sladkou paprikou, podlijeme vývarem nebo vodou, do toho vložíme osolené porce kapra a dusíme asi 18 minut. Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, podlijeme ji šťávou z dušeného kapra a asi 15 minut povaříme. Omáčku zjemníme máslem a smetanou. Okraj podlouhlé ohnivzdorné mísy ozdobíme bramborovou hmotou, kterou vystříkáme ze sáčku s hvězdičkovitou trubičkou, potřeme ji žloutkem a tuto ozdobu v troubě do růžova opečeme. Do středu takto ozdobené mísy narovnáme dušeného kapra a polijeme připravenou omáčkou. Jednotlivé porce kapra ozdobíme na plátky nakrájeným vejcem a čerstvým rajčetem. Úprava trvá 45 minut.

Kapr pečený po srbsku

ingredience: kapr, sůl, 8 dkg másla, 6 dkg slaniny, 1 kg napolo uvařených brambor, 6 dkg hladké mouky,  mletou sladkou paprikou, 0,25 l kyselé smetany, máslo na vymazání pekáče

postup: kapra rozdělíme na půlky, na svrchní straně příčně trochu šikmo několikrát nařízneme, osolíme a do každého zářezu vložíme plátek slaniny a kousek másla. Pekáč vymažeme máslem a narovnáme do něj napolo uvařené, oloupané, na plátky nakrájené a osolené brambory. Potom na pekáč položíme mřížku, na ni dáme připraveného kapra a vložíme do trouby. Po krátkém opečení poprášíme kapra moukou promíchanou s paprikou a když povrch začne hnědnout poléváme kapra občas kyselou smetanou. Pečení trvá přibližně 20-25 minut. Upečené půlky kapra opatrně přendáme na mísu, posypeme jemně nakrájenou petrželovou natí a ozdobíme na plátky nakrájeným citrónem. Úprava trvá 1 hodinu.

Kapr na černo

ingredience: 6 porcí kapra, 1 lžíce octa, 1 menší cibule, několik zrnek pepře a nového koření, malý kousek bobkového listu, špetka tymiánu, 50 g másla, 100 g kořenové zeleniny, necelý 1/2 litr vývaru z kapra, 2 mírně navršené lžíce strouhaného chleba, 40 g strouhaného perníku, 1 lžička karamelu, 2-3 lžíce švestkových povidel, 1/4 l červeného vína, 10 mandlí, 30 g rozinek, hrst sušených švestek, citronová šťáva

postup: do hrnce vlijeme tolik vody, aby byla ryba potopená, přidáme sůl, ocet, rozpůlenou cibuli, koření a zvolna 10 minut vaříme, pak přidáme rybí porce, uvedeme znova do varu a povaříme 12-15 minut. Potom rybu opatrně vyjmeme na talíř. Na nudličky nakrájenou zeleninu osmahneme na másle, podlijeme procezeným vývarem z ryby, přidáme strouhaný perník a chléb, karamel, změklá povidla a víno a vaříme do zhoustnutí. Uvařenou omáčku přecedíme, přidáme oloupané na nudličky nakrájené mandle, přebrané, omyté rozinky a předem namočené švestky a krátce povaříme (ze švestek by neměly vypadnout pecky) a dochutíme citronovou šťávou a cukrem. Do hotové omáčky vrátíme porce kapra a necháme v chladnu do druhého dne rozležet ( v dřívějších dobách se kapr na černo připravoval o dva až tři dny dříve). Před podáváním zvolna ohřejeme. Podáváme s houskovým knedlíkem.

Smažený kapr

ingredience: 800 g kapra, sůl, 4 lžíce hladké mouky, 2 vejce, 100 ml mléka, 250 g strouhanky, olej rostlinný, 1 citrón

postup: očištěnou a vykuchanou rybu omyjeme, osušíme a nakrájíme na porce ve tvaru podkovy, můžeme kapra namočit den předem do mléka, osolíme a potřeme kořením. V hlubší pánvi zahříváme olej. Porce obalujeme v hladké mouce, v rozšlehaných vejcích s mlékem a ve strouhance. Obaleného kapra vkládáme do oleje rozpáleného na 180 °C a zvolna smažíme po obou stranách asi 12 minut dozlatova. Hotové porce ihned vyjmeme a klademe na papírový ubrousek, aby se vsákl přebytečný tuk. Na jednotlivé talíře pak pěkně upravíme dílky citronu, porce bramborového salátu a smaženého kapra.

Nabídka novoročenek:
Novoročenky dle žánru motivu
Informace a služby:
Zajímavosti:
Hot-line: 603 729 354
výrábíme novoročenky a vánoční přání
|Copyright © 2010-2016 Novorocenky CZ